Thailand geeft gehoor aan ultimatum CamboNovum/AP) - Thaise militairen hebben zich dinsdag volgens Cambodja teruggetrokken uit omstreden grensgebied. Ze deden dat nadat de Cambodjaanse premier Hun Sen Thailand een ultimatum had gesteld.

Hun Sen dreigde met geweld als de 84 Thaise militairen het gebied dinsdag om het middaguur niet verlaten zouden hebben. Het Thaise leger was niet direct bereikbaar voor commentaar, maar de Thaise premier Somchai Wongsawat zei eerder dinsdag dat hij het leger opdracht had gegeven ervoor te zorgen dat er geen geweld zou uitbreken.

De spanningen tussen Cambodja en Thailand liepen op nadat Unesco in juli een elfde-eeuwse tempel in het gebied op verzoek van Cambodja op de Werelderfgoedlijst had geplaatst. Beide landen maken sinds jaar en dag aanspraak op de tempel, Preah Vihear, maar het Internationaal Gerechtshof wees de tempel in 1962 aan Cambodja toe. Aan wie een deel van het land rond de tempel toebehoort is echter nooit duidelijk vastgesteld. In juli stuurden beide landen troepen naar het gebied en begin deze maand raakten een Cambodjaanse soldaat en twee Thaise soldaten gewond bij een schotenwisseling. Drie dagen later raakten twee Thaise soldaten een been kwijt toen de op landmijnen stapten.

Overleg tussen Hun Sen en de Thaise minister van buitenlandse zaken leverde maandag niets op.

dja